• Kumpulan Sajak Sunda


    KUMPULAN SAJAK SUNDA

    Sajak Sunda umurna teh geus leuwih ti satengah abad. Kitu sotenan lamun diukur ti mimiti Kis Ws nulis sajak, dituturkeun ku KTS (Kadir Tisna Sudjana), ditema ku “Polemik” ngeunaan hak hirup sajak, sarta nepi ka baranahan tug nepi ka kiwari. Mapay lalakon nu sakitu panjangna teh, tangtu we urang bakal panggih jeung patok-patok anu kawilang tingjalegir, kayaning: Kis Ws, Sayudi, Ayip Rosidi, Surachman RM, Wahyu Wibisana, Rachmat M.Sas Karana, Usep Romli, tug nepi ka Godi Suwarna.
    Panjang pisan mun ditataan hiji-hiji teh. Tapi cindekna mah eces pisan: sanajan harita kungsi dianggap banda deungeun-deungeun, tapi sajak angger dipikabeuki jeung dipikaresep. Sarta anu leuwih penting ti eta, tetep dianggap hiji wangun ekspresi pikeun ngagelarkeun sastra.
    Nyutat tina sabagean eusi Buku Saratus Sajak Sunda, kenging ngempelkeun Abdullah Mustappa anu diterbitkeun ku CV Geger Sunten Bandung, mangrupi pedaran anu munggaran dina Rohangan Wangun Sajak.
    Boh bilih baraya Kisunda aya nu hoyong ngadeudeul dina Rohangan Sajak ieu, tiasa ngintunkeun sajakna

    TUKEURAN IEU SAJAK
    Tukeuran ieu sajak

    Ku salambar simbut atawa samak saheulay

    Heug rungkupkeun ka barudak nu teu kaburu heuay

    Pating golepak dina trotoar
    Tukeuran ieu sajak ku beas wuluh atawa heucak

    Heug sidkahkeun kanu haropak

    Anu marangkuk di saung atawa di kolong sasak
    Tukeuran ieu sajak

    Ku sababaraha siki pelor

    Heug tembakkeun kana genggerong koruptor manipulator

    Sina enya kalojor
    Tukeuran ieu sajak

    Ku beubeutian tina kalbu anu rido

    Keur nyebor anu balangsak

    (Lamun teu kitu sasaak)
    (Yus Rusyana, Ciliwung, 19 Juli 1966)

    WASIAT KONGLOMERAT
    Lamun Apih paeh

    pangbungkuskeun ku salambar boeh

    ladang ngeleketek

    tina rupa-rupa proyek
    Lamun Apih nemahan pati

    pangmesenkeun padung jati

    ladang ngumpulkeun komisi

    jeung rupa-rupa korupsi
    Kontrak-kontrak nucan diteken

    Jeung SPK-SPK nu can dilaksanakeun

    awurkeun luhureun paesan

    na tetengger heug tulisan

    : parantos mulang ka kalanggengan

    Apih, konglomerat tuladan
    (Taufik Faturahman, 1992, Galura No.38)

    PANGBALIKAN
    Iuh, iuh gunung kuring

    angin ulin dina embun-embunan

    sawaktu-waktu kuring kudu nepungan

    dumeh hirup halabhab cinta

    di maranehna nya ayana
    Aya sababna kuring tibelat

    aya sababna kuring pegat

    tapi nu ahir lain kaabadian

    kakasih dina hate ngawih deui
    Iuh,iuh gunung kuring

    nyata, nyata tanda-tanda

    ngabalungbung jalan hirup

    nepi ka nyawa rek asup

    ka maranehna kuring rek balik

    ka maranehna kuring rek pamit
    (Wahyu Wibisana, Ciawang ,28-7-56, tina Kanjutkundang)

    LEUWI
    sora nu tinggerendeng

    teu weleh saheng

    di leuwi aing
    laut nu tan istirah

    teu weleh motah

    di leuwi aing
    di leuwi aing

    sagala teu weleh betah

    sagala teu weleh motah
    (Abdullah Mustappa, Tina Mangle No.217)
    LALAKON I
    Mangsa budak resep ulin

    ngarucu bulan

    mangsa rumaja resep wanoja

    ngumbar asmara

    nincak sawawa narik jangkar

    ngambah sagara

    geus kolot mah kari tapakur

    isuk sore ngitung

    umur!
    (Hadi AKS, Tina Galura No.39)
    LAGU HIRUP
    Unggal poe unggal lengkah

    nataan tanggal dina kalender

    angger aya nu diarep-arep

    ari umur melesat henteu kajeueung
    Dina beja dina carita

    teu weleh aya nu miheulaan

    warna-warni kajadian. Teu kapireng

    da puguh katalimbeng rusiah
    Dina sakeclak cimata. Aya kasedih

    nu teu kedal. Dina kongkolak

    kahirupan. Aya nu miang

    teu mulang deui
    (Eddy D. Iskandar, 1992)

    BONGAN KITU
    Bongan kitu disebutna, puguh mega

    dipapay di awang-awang: cek aing angin
    bongan kitu karasana, nyerina raheut

    tatamba ka saban tabib: cek aing ngimpi
    bongan kitu digambarna, geulis kabina-bina

    ditepungan unggal wayah: cek aing werejit
    bongan kitu pandena, nyarita sorangan

    ditataan di rs jiwa: cek aing eling
    bongan kitu ayana, beda jeung nu lian

    diguliksek dina kamus: cek aing ibadah
    bongan kitu itunganana: Gusti
    (Juniarso Ridwan, 1992)

    PADUNGDUNG DANGDUT
    “Hidup! Hidup! Hidup!” cek peureup mani baruleud ngahaja nonjokkan

    angin nu keur tibra lebah liliuh caringin. Angin teh tibuburanjat nyusul

    manuk nu ti heula ngagarapak tina dahan kana dahan. Barengong

    angin jeung manuk mireungeuh mangpirang peureup tinggorowok

    nyentakan beurang bayeungyang. Beurang tembong rerenjagan tuluy

    kabur sakur pangacianana. “Hidup aing! Hidup aing! Hidup aing!”

    cek peureup beuki tararik bari tembong aya seuneu ngabebela tina

    sela-sela ramo. Ngadegdeg angin jeung manuk nenjo beurang beuki

    soak gogobrot juuh kesangan. Keur kitu, panonpoe ngagilerkeun

    cahayana nyorot peureup nu ngabring ti peuntas ditu “Aing ge hidup!

    Aing ge hidup! Aing ge hidup!” cek peureup nu karek cunduk sarta

    teu tata teu titi ujug-ujug ngajorag nu keur sesentak. Ger campuh

    peureup jeung peureup nu sarua pada-pada sareuneuan ngabebela

    Peureup diadu jeung peureup deui. Tinggorowok. Tingjarekok sora nu

    patonjok-tonjok. Angin mabal. Manuk mabur. Beurang geheng. Getih

    peureup boborot nyiram sampalan. Kacaturkeun tengah peuting,

    disaksian imut bulan, dua peureup nu baradag sasalaman handapeun

    tangkal caringin. Nu itu nyiwit ceuli saeutik. Nu ieu bet ngeleketek.
    (Godi Suwarna, Kotakidul, 92, Galura No.16)

  • 0 komentar:

    Posting Komentar

    GET A FREE QUOTE NOW

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

    ADDRESS

    4759, NY 10011 Abia Martin Drive, Huston

    EMAIL

    contact-support@mail.com
    another@mail.com

    TELEPHONE

    +201 478 9800
    +501 478 9800

    MOBILE

    0177 7536213 44,
    017 775362 13